rozmiar tekstu: A A A

Nasze przyprawy, ID: 65

Jałowiec

Rośnie na całej północnej półkuli, przeważnie na suchych zboczach i w lasach sosnowych, w dodatku na nieurodzajnych glebach. A mimo to warto o nim pamiętać.
Jego korzenno – słodki smak i aromat dodają bowiem charakteru wielu potrawom. Ponadto szyszkojagody jałowca pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. Nadają się do przyprawiania ciężkostrawnych i tłustych dań, sosów, zup, marynowanych ryb, potraw z kiszonej, gotowanej i marynowanej kapusty, pieczeni wieprzowej, dziczyzny, gulaszu i drobiu. Wraz z kolendrą używa się jałowca do peklowania mięsa. Przyprawa ta harmonizuje z pietruszką, tymiankiem, liści laurowymi, czosnkiem, a także z alkoholem. Bardzo często stosuje się go do przyrządzania nalewek i wódek.

Jałowiec torba foliowa 600g

Rodzaj opakowania Masa netto opakowania jednostkowego Ilość sztuk w opakowaniu zbiorczym Ilość opakowań zbiorczych na palecie
Torba foliowa 600g 5 96

Zupa rybna a la Baja

Rybę oczyścić, gęsto ponacinać, pokroić na dzwonki o szerokości 2 cm. Gotować w 3 l wody wraz z drobno pokrojo ..
» Czytaj przepis