rozmiar tekstu: A A A

Nasze przyprawy

Kminek cały

Najważniejszymi producentami kminku są Holandia, Niemcy, Polska i Maroko. Jest to roślina dwuletnia dorastająca do wysokości około 80 cm. Jej nasiona w kształcie sierpa to jedne z najstarszych przypraw kuchennych.
Kminek zapobiega przede wszystkim wzdęciom, wiatrom, hamuje rozwój niektórych bakterii, ułatwia trawienie, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe.
Świeże liście drobno posiekanego kminku dodaje się do ciast, pieczywa, warzyw, szczególnie ziemniaków, kapusty, marchewki, grzybów, kiełbas, tłustego mięsa np. wieprzowiny, mięsa kaczki i gęsi, zupy grzybowej
i gulaszowej, do sałatek, pizzy, dań cebulowych oraz słonych wypieków.

Zupa rybna a la Baja

Rybę oczyścić, gęsto ponacinać, pokroić na dzwonki o szerokości 2 cm. Gotować w 3 l wody wraz z drobno pokrojo ..
» Czytaj przepis

Najnowszy przepis

Grzybki zapiekane z kartoflami

Grzyby oczyścic i sparzyć wrząca wodą, odcedzic i pokroić w paski. Wrzucić do ro ..
» zobacz przepis