rozmiar tekstu: A A A

Nasze przyprawy

Koperek

Pochodzi z Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii. Zawiera duże ilości soli mineralnych ( wapń, żelazo, fosfor) oraz witaminę C. Nasiona kopru maja działanie lecznicze: są środkiem uspakajającym i poprawiającym trawienie..

Świeże liście kopru dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb. Pędy wraz z baldachami kwiatów są niezastąpionym dodatkiem przy kwaszeniu ogórków. Sos koperkowy jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków.
Kopru nie należy gotować gdyż traci aromat.

Zupa rybna a la Baja

Rybę oczyścić, gęsto ponacinać, pokroić na dzwonki o szerokości 2 cm. Gotować w 3 l wody wraz z drobno pokrojo ..
» Czytaj przepis

Najnowszy przepis

Grzybki zapiekane z kartoflami

Grzyby oczyścic i sparzyć wrząca wodą, odcedzic i pokroić w paski. Wrzucić do ro ..
» zobacz przepis