rozmiar tekstu: A A A

Nasze przyprawy

Kurkuma

Kurkuma wykorzystywana jest jako przyprawa do wielu potraw i przypraw, najbardziej znaną z nich jest curry. Ze względu na intensywny żółty kolor kurkuma była początkowo wykorzystywana jako barwnik, później odkryto jej zastosowanie kulinarne, w tej chwili trwają badania nad wykorzystaniem kurkumy w medycynie.

W hinduskiej kuchni kurkuma znajduje zastosowanie jako przyprawa do dań z fasoli i soczewicy. Europejczycy natomiast stosują kurkumę jako barwnik (do sosów, omletów czy makaronów. Kurkumy używa się ponadto do barwienia jaj na twardo, sałatek, ryżu , zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach. oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy.. To właśnie żółta barwa większości potraw typu curry pochodzi od kurkumy, stosowanej najczęściej w postaci rozdrobnionego korzenia

Żeberka z grilla

Umyte i osuszone żeberka przyprawić przyprawą do grilla MARINA, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Tak ..
» Czytaj przepis

Najnowszy przepis

Grzybki zapiekane z kartoflami

Grzyby oczyścic i sparzyć wrząca wodą, odcedzic i pokroić w paski. Wrzucić do ro ..
» zobacz przepis