rozmiar tekstu: A A A

Nasze przyprawy

Liść laurowy

Liść laurowy uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Jako przyprawy używa się wysuszonych liści z drzewa laurowego. Liść laurowy zwany też jest Wawrzynem albo Liściem Bobkowym.

Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Wykorzystywano ją w leczeniu reumatyzmu, wysypki, bólów uszu i głowy.
Liście laurowe dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem należy
je usunąć z jedzenia, by danie nie nabrało gorzkiego smaku.

Zupa rybna a la Baja

Rybę oczyścić, gęsto ponacinać, pokroić na dzwonki o szerokości 2 cm. Gotować w 3 l wody wraz z drobno pokrojo ..
» Czytaj przepis

Najnowszy przepis

Grzybki zapiekane z kartoflami

Grzyby oczyścic i sparzyć wrząca wodą, odcedzic i pokroić w paski. Wrzucić do ro ..
» zobacz przepis