rozmiar tekstu: A A A

Nasze przyprawy

Pieprz czarny mielony

Pieprz to pnącze rosnące w tropikach. W pierwszej fazie rozwoju owoce są zielone, następnie czerwone, a w końcu czarne. Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od – piperyny zawartej w wierzchniej warstwie owocu. Pieprz czarny zawiera: białko, wapń, żelazo, tłuszcz, błonnik, , magnez.

Pieprz jest przyprawą uniwersalną. Dodajemy go do mięs: takich jak wołowina
i wieprzowina, podkreśla delikatny smak jaj i pogłębia subtelny aromat owoców morza, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Szczypta pieprzu ożywia smak rosołów i czyni je lżej strawnymi. Jest niezbędnym dodatkiem do potraw z białego i żółtego sera jak również do sałatek.

Zupa rybna a la Baja

Rybę oczyścić, gęsto ponacinać, pokroić na dzwonki o szerokości 2 cm. Gotować w 3 l wody wraz z drobno pokrojo ..
» Czytaj przepis

Najnowszy przepis

Grzybki zapiekane z kartoflami

Grzyby oczyścic i sparzyć wrząca wodą, odcedzic i pokroić w paski. Wrzucić do ro ..
» zobacz przepis